Ususret proljeću: povrće na drugačiji način
Mi jedva čekamo proljeće.
ARTIČOKE S UMAKOM OD JOGURTA
Sastojci:
4 šalice hladne vode 1 žlica soka od limuna 2- 3 artičoke 1 limun ½ čaše običnog jogurta 3 žlice posnog svježeg sira 1 žlica hrena 1 žlica soka od limuna prstohvat soli, papar
Priprema:
Artičoke pripremimo na način da vanjske vrhove listova odrežemo sa kuhunjskim škarama a onda i otprilike 2 cm i vrha. Stabiljku artičoka odrezati i oguliti nožićem za guljenje krumpira.
Vrhove utrljati sokom od limuna i staviti kuhati na paru. (Vodenu kupelj pripremimo sa sokom do limuna.) Nakon otprilike 15 min artičoke su gotove.
Pomiješati sve sastojke za umak; jogurt, svježi posni sir, hren, sok od limuna, sol i papar.
MARINIRANA MRKVA
Sastojci:
4 veće mrkve
aceto balsamico
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Mrkve oguliti pa narezati uzdužno nožićem za guljenje krompira. U zdjeli pomiješati otprilike 3 žlice maslinovog ulja sa 1 žlicom aceta balsamica. Posoliti i popariti po ukusu. Dodati mrkve i marinirati otprilike 2 sata u frižideru.
SALATA OD GRAŠKA, ŠUNKE I JAJA
Sastojci:
2 jaja
3 krumpira
200 g graška
20 dkg kuhane šunke
sok od ½ limuna
1 žlica senfa
3 žlice maslinovog ulja
sol i papr po želji
Priprema:
Skuhati jaja tako da budu tvrdo kuhana. Krumpir oguliti i narezati na manje komadiće i staviti kuhati u posloljenu vodu. Nakon što voda zavrije, kuhati još 15tak min. Zadnjih 5 min ubaciti smrznuti grašak. U zdjeli napraviti preljev tako da pomiješamo sok od limuna, senf, maslinovo ulje i sol po želji. Dodati povrće, pomiješati i na vrh staviti narezanu kuhanu šunku.
Za BESPLATNO individualno savjetovanje o prehrani kontaktirajte nas!