Divlje šparoge zdravo i ukusno proljetno povrće
Ove vjesnice proljeća su povrće puno ljekovitih svojstava i jake prehrambene vrijednosti.
Osim što su male kalorijske vrijednosti, odličan su diuretik i laksativ.
ŠPAROGE I PARMEZAN U ROLU
Sastojci:
1 mac šparoga
2 žlice maslinovog ulja
4 žlice parmezana
češnjak u prahu
sol, papar
sok od limuna (po želji)
Priprema:
Šparoge oprati i ukloniti drvenasti dio pa ih poslagati u posudu za pečenje. Zaliti šparoge maslinovim uljem i začiniti češnjakom, soli, paprom i parmezanom. Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 12 min. Prije posluživanja preliti sa sokom od limuna, (po želji).
SALATA OD PŠENICE, GRAŠKA I ŠPAROGA
Sastojci:
1 mac šparoga
100 gr zrna pšenice
100 gr graška (može i smrznutog)
3 mlada luka
10 dkg feta sira
3 žlice maslinovog ulja
sol, papar
žličica jabučnog octa
1 žlica senfa
Priprema:
Zrna pšenice isprati i namočiti preko noći, a zatim kuhati u većoj količini posoljene vode 45 min. do sat vremena.
Na tavi zagrijati maslinovo ulje pa dodati šparoge koje smo usitnili do drvenastih dijelova. Začiniti sa soli i paprom pa dodati grašak. Zatim pirjati 5 min. i dodati kuhanu pšenicu. Prokuhati sve zajedno tek toliko da se svi sastojci sjedine.
U manjoj zdjelici napraviti preljev za salatu; pomiješati 3 žlice maslinovog ulja, žlicu senfa i žličicu jabučnog octa. Salatu preliti preljevom pa dodati narezanog mladog luka i usitnjenog feta sira.
PROLJETNI TART OD ŠPAROGA
Sastojci: 1 list lisnatog tijesta
150 gr. mascarpone
1 jaje
1 žlica brašna
1 mac šparoga
sol, papar
1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Pripremiti lisnato tijesto u posudi za pečenje tarta. U manjoj zdjelici pomiješati mascarpone, brašno, jaje, sol i papar a šparoge navlažiti maslinovim uljem. Poslagati šparoge po tijestu pa zaliti sa pripremljenim zalivom od mascarpone-a.
Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, oko 25 min.
Za BESPLATNO individualno savjetovanje o prehrani kontaktirajte nas!