top of page

Divlje šparoge zdravo i ukusno proljetno povrće


Ove vjesnice proljeća su povrće puno ljekovitih svojstava i jake prehrambene vrijednosti.

Osim što su male kalorijske vrijednosti, odličan su diuretik i laksativ.

ŠPAROGE I PARMEZAN U ROLU

Sastojci:

1 mac šparoga

2 žlice maslinovog ulja

4 žlice parmezana

češnjak u prahu

sol, papar

sok od limuna (po želji)

Priprema:

Šparoge oprati i ukloniti drvenasti dio pa ih poslagati u posudu za pečenje. Zaliti šparoge maslinovim uljem i začiniti češnjakom, soli, paprom i parmezanom. Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 12 min. Prije posluživanja preliti sa sokom od limuna, (po želji).

SALATA OD PŠENICE, GRAŠKA I ŠPAROGA

Sastojci:

1 mac šparoga

100 gr zrna pšenice

100 gr graška (može i smrznutog)

3 mlada luka

10 dkg feta sira

3 žlice maslinovog ulja

sol, papar

žličica jabučnog octa

1 žlica senfa

Priprema:

Zrna pšenice isprati i namočiti preko noći, a zatim kuhati u većoj količini posoljene vode 45 min. do sat vremena.

Na tavi zagrijati maslinovo ulje pa dodati šparoge koje smo usitnili do drvenastih dijelova. Začiniti sa soli i paprom pa dodati grašak. Zatim pirjati 5 min. i dodati kuhanu pšenicu. Prokuhati sve zajedno tek toliko da se svi sastojci sjedine.

U manjoj zdjelici napraviti preljev za salatu; pomiješati 3 žlice maslinovog ulja, žlicu senfa i žličicu jabučnog octa. Salatu preliti preljevom pa dodati narezanog mladog luka i usitnjenog feta sira.

PROLJETNI TART OD ŠPAROGA

Sastojci: 1 list lisnatog tijesta

150 gr. mascarpone

1 jaje

1 žlica brašna

1 mac šparoga

sol, papar

1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

Pripremiti lisnato tijesto u posudi za pečenje tarta. U manjoj zdjelici pomiješati mascarpone, brašno, jaje, sol i papar a šparoge navlažiti maslinovim uljem. Poslagati šparoge po tijestu pa zaliti sa pripremljenim zalivom od mascarpone-a.

Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, oko 25 min.

 

 

Za BESPLATNO individualno savjetovanje o prehrani kontaktirajte nas!

Izdvojene objave
Najnovije objave
Arhiva
Pretraži po tagovima
Prati nas
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page